Pens: SAD će poništiti vize za 77 zvaničnika Venecuele

Sjedinjene Američke Države poništiće vize za 77 zvaničnika vlade predsjednika Venecuele Nikolasa Madura ili njihovih rođaka, najavio je  američki potpredsjednik Majk Pens.

 Prošle nedjelje, Vašington je ukinuo vize za 49 pojedinaca povezanih sa Madurom, a AP navodi da je odluka da se poništi još viza dio pokušaja da se pojača pritisak na Madura da se povuče s vlasti.

Pens je na samitu Koalicije latinskih zemalja u Vašingtonu rekao da je "došlo vrijeme da se oslobodi Venecuela od Kube", prenio je AP.

Stejt department je prošle nedelje saopštio da su restrikcije viza uvedene "pojedincima odgovornim za ugrožavanje demokratije u Venecueli" i da će takva politika biti primjenjena prema "mnogobrojnim zvaničnicima povezanim s Madurom kao i njihovim porodicama".

Administracija predsjednika Donalda Trampa, pojačavajuci pritisak na vladu Nikolasa Madura, prethodno je uvela sankcije za još šest visokopozicioniranih venecuelanskih bezbjednosnih zvaničnika zbog ometanja isporuke humanitarne pomoći.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton ranije  je rekao da SAD razmatraju uvođenje novih sankcija Venecueli s ciljem da se izvrši pritisak na vladu predsjednika Nikolasa Madura.

Prošle nedjelje SAD su objavile da su uvele sankcije Venecueli, a njima su obuhvaćeni i pojedini članovi Nacionalne garde i policije zbog blokiranja ulaska strane humanitarne pomoći u zemlju.