BiH razmatra mogući povratak žena i djece iz Sirije i Iraka

Vlasti Bosne i Hercegovine trenutno istražuju mogućnost povratka u zemlju najmanje tri žene koje su proteklih godina, zajedno sa svojom djecom, boravile na područjima Sirije i Iraka, koje su kontrolisale islamističke terorističke organizacije, objavio je danas sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

 "Prikupljaju se svi podaci, prije svega dokazi da one imaju državljanstvo BiH, a potom se ispituje njihova uloga u takozvanoj Islamskoj državi. Za sada je, u saradnji s njihovim porodicama ovdje u BiH, za tri žene i njihovu djecu koju su odvele u Siriju skoro kompletirana dokumentacija. Sve se radi u saradnji sa SAD i njihovim nadležnim tijelima", kazao je ovaj izvor.

Žene o kojima je riječ i njihova djeca trenutno su smješteni u kampovima pod kontrolom kurdskih snaga na sjeveru Iraka, a ukoliko se pokaže da postoji zakonska osnova za njihov dolazak u BiH, oni bi trebalo da budu prebačeni američkim avionima, prenijela je Hina.

Upravo su SAD od država saveznika u koaliciji za borbu protiv Islamske države zatražile preuzimanje svojih građana zarobljenih u borbama s terorističkim grupama u Siriji i Iraku.

Takav zahtjev je, na sastanku zvaničnika država članica koalicije za borbu protiv ID u Vašingtonu 6. februara, iznio američki državni sekretar Majk Pompeo, a ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je da će BiH preuzeti tu obvezu.

Mediji u BiH ranije su objavili kako su u zarobljeništvu koalicionih snaga i najmanje trojica muškaraca iz BiH, koji bi takođe, mogli biti vraćeni u zemlju porijekla.

Navodno su to Emir Ališić, Hamza Labidi i Alija Keserović.

Za sada nema pouzdanih informacija šta se dogodilo s Nusretom Imamovićem, nekadašnjim vođom zajednice radikalnih islamista u BiH, čije je sjedište bilo u selu Gornja Maoča, koji je iz te zemlje u Siriju otišao među prvima još 2013. godine i tamo se pridružio terorističkoj organizaciji Al-Nusra.