Image may contain: 1 person, snow, tree, outdoor and nature

Članovi Atletskog kluba "Sloboda" iz Novog Grada Branislav Pavić i Marko Panić učestvovaće ove godine na prestižnoj trci u brdskom trčanju "Ultra trejl du Mon Blan", na kojoj će u pet različitih trka učestvovati trkači iz stotinu zemalja.

Predsjednik "Slobode" Srđan Bašić rekao je da kvalifikacija dva člana novogradskog kluba predstavlja značajan uspjeh.

"Svakako da smo ponosni na naše članove jer su ostvarili pravo na učešće u trci koja se smatra neformalnim svjetskim prvenstvom", rekao je Bašić.

Branislav Pavić već je nastupao na ovoj trci 2015. godine koju je istrčao za 40 sati, 46 minuta i 21 sekundu, te 2018. godine kada je stazu od 170 kilometra sa 10.000 metara kumulativnog uspona pretrčao za 30 sati 21 minut i 57 sekundi.

Image may contain: 1 person, smiling, standing

Pavić se u disciplini brdsko trčanje takmiči od 2011. godine i već je učestvovao u trkama širom EU.

"Najbolji uspjeh imao sam prošle godine upravo na ovoj trci od 170 KM i moj rezultat je jedan od boljih iz zemalja sa Balkana. Ova trka održava se zadnjeg vikenda u avgustu i ona je najveći izazov većini brdskih trkača", rekao je Pavić.

On je istakao da je imao sreću da 2015. i 2018. godine stigne do cilja i izrazio nadu da će i ova godina biti jednako uspješna.

"Imao sam sreću da dođem do cilja, jer od 2.500 trkača koji startuju, 40 odsto odustane ili ih organizatori skinu sa trke ako primijete da im je zdravlje ugroženo", rekao je Pavić.

Pavić ove godine planira učestvovati u žutoj stazi trke "100 milja Istre", dužine 40 kilometara kao pripreme za trejl svjetsko prvenstvo koje se održava 8. juna u gradu Miranda de Korvo u Portugalu.

On je, osim toga, osigurao i normu za svjetsko prvenstvo u trci na 24 časa koja se krajem oktobra održava u Albi u Francuskoj.

Image may contain: 2 people, people standing, outdoor and nature

Pavić je normu osigurao prošle godine u Temišvaru.

Marko Panić u trci "Ultra trejl du Mon Blan" učestvuje prvi put, a trčaće trku dugu 145 kilometara sa 9.100 metara kumulativnog uspona.

Image may contain: one or more people, people standing, sky, mountain, outdoor and nature

Za učešće na ovoj trci potrebno je skupiti osam ITRA /International Trail Running Association/ bodova iz dvije trke, koje je Panić osvojio istrčavši 110 kilometara u Istri u trci "100 milja Istre 2018" i na Bjelašnici "Vučko trejl 2017" gdje je istrčao 65 kilometara.

"Osim trke na Mon Blanu, ove godine učestvovaću na trkama `100 milja Istre` na stazi od 170 kilometara sa 6.500 metara uspona, `Kozara ultra trejl`, dužine 103 kilometra sa 3.900 metara uspona i `Jahorina ultra trejl` na 33 kilometra", rekao je Panić.

Start trke "Ultra trejl du Mon Blan" je u Kormajeru u Italiji, a cilj je u Šamoniju u Francuskoj.

Na dionici od 145 kilometara veći dio staze je na više od 2.000 metara nadmorske visine.