Image may contain: 4 people, people sitting

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača potpisao je danas sporazum o realizaciji dva projekta - sa predsjednikom Udruženja pčelara Milošem Odžićem za projekat nabavke opreme za proizvodnju satnih osnova vrijedan 25.510 KM i predsjednikom Udruženja farmera Milanom Brkićem za projekat nabavke junica vrijedan 126.400 KM.
Drljača je rekao da je riječ o projektima koje podržava Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj /IFAD/, a realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uz učešće opštine Novi Grad i lokalnih udruženja. 

On je naveo da je projekat nabavke opreme za proizvodnju satnih osnova za Udruženje pčelara vrijedan 25.510 KM, te da opština i Udruženje učestvuju sa po 15 odsto, a Ministarstvo 70 odsto vrijednosti projekta. 

Drljača je rekao da je vrijednost projekta nabavke junica 126.400 KM, i da opština obezbjeđuje 10 odsto sredstava, farmeri 50 odsto i Ministarstvo poljoprivrede 40 odsto. 

On je istakao da se ove godine u opštini Novi Grad realizuju tri projekta iz IFAD programa. 

"Početkom ovog mjeseca potpisan je sporazum za nabavku dva transportna vozila za dvije poljoprivredne zadruge - `Agrojapra` i `Agronova` vrijedan 84.216 KM, koji sa 70 odsto finansira Ministarstvo poljoprivrede Srpske i opština i zadruge sa po 15 odsto", rekao je Drljača. 

Odžić je rekao da će linija za proizvodnju satnih osnova pčelarima biti od velike pomoći. 

"Sada će imati mogućnost da satne osnove proizvode od svojih materijala. Liniju će koristiti prvenstveno članovi Udruženja, ali i drugi pčelari u našoj opštini", rekao je Odžić. 

On je rekao da je Udruženje pčelara u Novom Gradu osnovano 1997. godine i okuplja 29 članova, te da pčelari u Novom Gradu godišnje proizvedu oko 60 tona meda. 

Predsjednik Udruženja farmera rekao je da je riječ o značajnom projektu koji će poboljšati genetski kvalitet grla. 

"Za nas koji se bavimo proizvodnjom mlijeka nabavka kvalitetnih grla je izazov. Ovaj projekat će omogućiti da popravimo genetiku i unaprijedimo proizvodnju", naveo je Brkić. 

On je rekao da će za 25 članova Udruženja farmera biti nabavljeno 26 rasplodnih junica rase češki simentalac. 

"Pojedinačna cijena grla je 3.950 KM, a farmeri plaćaju 50 odsto. Za ovaj projekat dobili smo i podršku mljekare `Mlijekoprodukt` koja nam je unaprijed isplatila premije u iznosu 2.000 KM kako bi farmeri imali sredstva", rekao je Brkić i naveo da ovo udruženje okuplja 25 farmera.