Image may contain: 2 people, people sitting Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača potpisao je danas ugovore sa direktorima poljoprivrednih zadruga "Agrojapra" iz Donjih Agića Nadom Nešković Railić i "Agronova" iz Blagaj Јapre Darkom Vujanovićem o nabavci po jednog vozila ze ove zadruge.
 
Drljača je rekao da je vrijednost projekta koji zajedno finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opština Novi Grad i dvije zadruge oko 84.000 KM.

"Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo je 70 odsto sredstava, a opština Novi Grad i zadruge po 15 odsto. S obzirom da je jedan od bitnih segmenata poljoprivredne proizvodnje i transport, odnosno distribucija, nadamo se da će ovaj projekat pomoći zadrugama u razvoju njihove proizvodnje", rekao je Drljača.

On kaže da je poljoprivreda značajna grana privređivanja u Novom Gradu, te da zato opština podrškom nastoji da ova oblast dođe na nivo ozbiljne produkcije.

"Osim toga, značajna je i podrška resornog ministarstva, kako direktnoj proizvodnji, tako i projektima infrastrukture u seoskom području", naveo je Drljača.

 

Railićeva kaže da je pomoć u nabavci vozila veoma značajna s obzirom na to da je zadruga "Agrojapra" udaljena od gradskog područja.

Prema njenim riječima, ova zadruga koja radi od 2000. godine, ima 30 zaposlenih od kojih su polovina žene, a prošle godine imali su više od 50 kooperantskih ugovora.

"Za ovu godinu počeli smo potpisivanje ugovora za proizvodnju pšenice, raži, heljde, domaćeg kukuruza i sjemenske bundeve. Mi smo i partner mljekare "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice u organizaciji otkupa mlijeka, s tim da mljekara potpisuje ugovore sa proizvođačima", rekla je Railićeva.

Vujanović je naveo da je zadruga "Agronova" osnovana prošle godine i da su trenutni članovi osnivači, njih šest.

"Ranije smo, uglavnom, bili angažovani u transportu krastavaca kornišona za njemačku firmu `Kine` tri godine i u proizvodnji krastavaca za ovu firmu, pet godina. Od prošle godine smo angažovani i za prevoz jagode kooperanata `Prijedorčanke`", kaže Vujanović.

On je rekao da će zadruga ove godine organizovati kooperativnu proizvodnju povrća u plastenicima i na otvorenom.

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, suit and indoor