Image may contain: 4 people, people sitting, table and indoor

Skupština opštine Novi Grad usvojila je  odluku o komunalnim taksama i plan realizacije Strategije integrisanog razvoja za ovu godinu.
Šef opštinskog Odsjeka za stambeno komunalnu djelatnost, imovinsko-pravne odnose i zaštitu životne sredine Danka Graonić rekla je da su za preduzetnike koji obavljaju djelatnost u svojstvu fizičkog lica predviđena minimalna povećanja, te da je prihvaćena većina prijedloga iznesenih na prethodno sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu ovog dokumenta. 

Načelnik opštine Miroslav Drljača istakao je da je nova odluka usklađena sa opštinama istog ranga razvijenosti, ali i da se vodilo računa da privredni sektor nema velika dodatna opterećenja. 

Od plaćanja komunalne takse oslobođeni su - institucije i javne ustanove, organizacije i udruženja od javnog interesa i lica kojima je priznato svojstvo porodice poginulih, umrlih, nestalih i zarobljenih boraca, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata. 

Obveznik koji prvi put pokreće privrednu ili uslužnu djelatnost u svojstvu preduzetnika oslobođen je plaćanja komunalne takse za prvu godinu poslovanja. 

Od komunalnih taksa kao izvornog opštinskog prihoda prošle godine je ralizovano 347.000 KM, a za ovu godinu je planirano povećanje za 3,19 odsto. 

Govoreći o planu realizacije Strategije integrisanog razvoja za ovu godinu, Vesna Đukanović iz opštinskog Odsjeka za integrisani razvoj rekla je da je ove godine planirana realizacija 47 projekata ukupne vrijednosti 2.502.333 KM od čega će 569.980 KM ili 23 odsto biti finasirano iz opštinskog budžeta, a 1.932.353 KM ili 77 odsto iz ostalih izvora finasiranja. 

Na sjednici lokalne Skupštine za vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije Novi Grad imenovan je Nebojša Todić, nakon što je dosadašnji direktor Momir Kovačević podnio ostavku zbog odlaska u penziju.