Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izrazio je danas očekivanje da će pitanje prekategorizacije graničnog prelaza Novi Grad-Dvor uskoro biti riješeno.
Drljača je rekao da je, zajedno sa načelnikom opštine Dvor Nikolom Arbutinom, u petak, 1. februara, u Kozarskoj Dubici razgovarao sa članovima Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske, te da je dobio uvjerenje da hrvatski dio komisije nije protiv prekategorizacije prelaza. 

"Komisija je sastavljena od članova iz BiH, koje predvodi Božo Zovko, i dijela iz Hrvatske na čijem čelu je Zoran Ničeno. Nakon sjednice imali smo priliku da u razgovoru dobijemo uvjeravanja da se praktično čekaju rezultati ispitivanja nosivosti mosta na rijeci Uni, koje je rađeno na zahtjev `Hrvatskih cesta`", rekao je Drljača. 

On je podsjetio da je opština Novi Grad, kao zainteresovana strana u aktivnostima pokrenutim za prekategorizaciju graničnog prelaza, angažovala ovlašteni institut čiji je nalaz potvrdio da most ispunjava uslove za teretni saobraćaj. 

Drljača je rekao da hrvatska strana ne spori nalaz, te da su dodatna ispitivanja obavljena po principu parametara i standarda EU, dok je ispitivanje koje je urađeno na zahtjev opštine Novi Grad rađeno prema standardima bivše Jugoslavije. 

"Nadamo se da će nalaz koji radi hrvatska strana uskoro biti završen. U petak smo dobili informaciju da će sljedeća sjednica komisije biti održana u roku od dva mjeseca i nadamo se da će doći do prekategorizacije graničnog prelaza, bar privremene", kaže Drljača. 

Prema njegovim riječima, zbog činjenice da se nosivost mosta dovodi u pitanje, delegacija opštine Novi Grad je članovima komisije iznijela i prijedlog da se saobraćaj odvija prema posebnom režimu, tako da se veći broj kamiona ne zadržava na mostu. 

Drljača je rekao da je imao na uvid pismo koje je Vlada Hrvatske uputila Ambasadi Hrvatske u BiH iz kojeg je vidljivo da, zbog radova na hrvatskoj strani, granični prelaz neće biti otvoren za putnički saobraćaj ni krajem ovog mjeseca. 

"Prvo je pominjano da će radovi biti završeni do kraja prošle godine, pa zatim do kraja februara kako je definisano ugovorom, a sada je jasno da radovi neće biti završeni do kraja aprila", kaže Drljača. 

Na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor od 31. jula prošle godine je zaustavljen saobraćaj za sva vozila zbog radova na hrvatskoj strani. 

Za teretni saobraćaj prelaz je zatvoren od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU. 

Opština Novi Grad je iste godine podnijela zahtjev za prekategorizaciju.