Institucije BiH treba hitno da preduzmu aktivnosti kako bi zaštitile stanovnike opština u slivu rijeke Une od planova Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora u kasarni Čerkezovan u opštini Dvor, zaključeno je  na sjednici Foruma za bezbjednost opštine Novi Grad.

 Predsjednik Foruma Mirko Lukić rekao je da je, osim toga, zaključeno i da zbog isteka mandata hitno potrebno imenovati novu Radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

"Tražimo od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da ubrza i završi proceduru proglašenja Parka prirode Una za područje od entitetske linije razgraničenja do ušća Une u Savu", rekao je Lukić.

On je naveo da je od resornog ministarstva zatraženo i da formira pravni ekspertski tim koji bi pripremio elemente za eventualnu arbitražu ili sudski spor ukoliko Hrvatska istraje u svojoj namjeri.

Na Forumu je zaključeno i da je potrebno održavanje sjednice Skupštine opštine Novi Grad u vezi sa pitanjem problema radioaktivnog otpada, te da stanovnici ove lokalne zajednice budu redovno obavještavani o visini jonizujućeg zračenja. 

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da dosadašnje aktivnosti nisu bile dovoljne, budući da ingerencije i mogućnosti ove opštine nisu mjerilo ovog problema.

"Očekujemo da se u ovaj problem aktivnije uključi Vlada Republike Srpske sa nadležnim ministarstvima i institucije BiH, Predsjedništvo i Savjet ministara kako bi se spriječilo odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji koju je odredila Hrvatska", naveo je Drljača.

Drljača smatra da se na osnovu dosadašnjih iskustava može zaključiti da će realniji ishod biti međunarodna arbitraža ili sudski proces.

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Mario Crnković rekao je da je ovo udruženje u proteklom periodu realizovalo 43 aktivnosti u vezi sa problemom radioaktivnog otpada. 

"Naše naredne aktivnosti su mirni građanski protesti jer nije bilo dovoljno da ukazujemo kolika je to opasnost i da odabrana lokacija nije adekvatna", izjavio je Crnković. 

Forum za bezbjednost opštine Novi Grad  je razmatrao problem planiranog odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora i uticaj migrantske krize na ovu opštinu.