Мирослав Дрљача - Фото: СРНА

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je  da je potrebno hitno i adekvatno reagovati da bi bio spriječen pokušaj Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada.
 
Trgovska gora - Foto: PressTrgovska gora - Foto: Press
 

Drljača je dodao da očekuje da BiH zaštiti svoje građane jer se ovako čini da su građani BiH prepušteni sami sebi i primorani da se bore sa problemom koji prevazilazi okvire lokalne zajednice.

Navodeći da hrvatska strana ne želi dogovor o ovom pitanju, Drljača nije isključio mogućnost sudskog epiloga.

Drljača je najavio da će o ovoj temi u četvrtak, 14. marta, raspravljati opštinski Forum za bezbjednost.

- Forum za bezbjednost je savjetodavno tijelo i očekujem da će biti usvojeni određeni zaključci koji će biti osnov za pripremu posebne sjednice Skupštine opštine Novi Grad, 4. aprila - rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, na ovu sjednicu, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, biće pozvani načelnici lokalnih zajednica u dolini rijeke Une.

- Pozvaćemo i načelnike iz hrvatskih opština da prisustvuju, ukoliko žele, kao i predstavnike Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te stručnjake iz ove oblasti. Cilj je da nakon svih diskusija sačinimo zaključke koji će biti proslijeđeni Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara - naglasio je Drljača.

Odbornici Skupštine opštine Novi Grad na posebnoj sjednici 15. aprila 2015. godine jednoglasno su podržali rezoluciju o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u opštini Dvor u Republici Hrvatskoj na lokaciji Trgovska gora.